Foto: Wim huybers.

Patent liep erg goed op de baan, maar daar werd hij te oud voor. Als een paard erg goed is loopt hij wat langer mee en gaat hij de wat langere afstanden lopen, Patent werd toen hij nog maar 4 was al Nederlands kampioen van de renbaan (lange afstanden, 3200 meter), je kan zien in zijn race resultaten dat hij na 1999 niet meer zo vaak vooraan kwam. Het laatst heeft hij geraced in 2001, daarna niet meer.
Hij is naar een Endurance-trainingsstal gegaan, maar daar werd hij ook weer weggehaald, want daar werd hij heel slecht verzorgd en hij had toen wij hem kregen een kwartierscheur in zijn hoef, rotstraal en mok.
Nu heeft hij nog een beetje mok maar het is al veel beter. Hij heeft een erg zwak velletje en ook zijn hoeven zijn niet van al te beste kwaliteit, dus we moeten hem na het rijden altijd even z'n ruggetje wassen, anders houdt hij zweetrandjes op zijn rug en we zijn bang dat zijn velletje daaraan kapot gaat en zijn hoeven zijn erg droog.
Kortom, het is een paardje die goede verzorging nodig heeft. Maar daar krijg je ook wat voor terug! Aan de ene kant is hij keihard (hij gaat door tot ie erbij neervalt) en aan de andere kant is hij dus best gevoelig. Hij laat het ook helemaal niet snel merken als hij pijn heeft, hij gaat gewoon door.