Patent

3 Februari 1995 Arabisch Volbloed

Vader: Nikel

Moeder: Portugalia

Patent is een TERSK arabier, dat zijn Russische arabieren. Hij is ook nog echt in Rusland geboren.

Patent hebben we sinds september 2002. Hij is heel lang hengst gebleven. We hebben hem 4 Juni 2004 gecastreerd omdat het toch niet meer ging. Toen we hem net hadden wilde mijn vader meteen een afspraak maken om hem te laten castreren, maar hij was zo braaf dat we besloten om eerst te kijken of hij nog handelbaar was in het voorjaar. Het ging allemaal hartstikke goed. Hij was hartstikke braaf en dus hebben we hem nog 1,5 jaar hengst gelaten. Helaas ging het in het voorjaar van 2004 niet meer zo goed... We hadden bij ons thuis een merrie gestald en dat was waarschijnlijk toch teveel voor Patent. In Zelhem '04 ben ik halverwege afgekeurd omdat zijn hartslag niet meer wilde zakken, ik heb voor de vetgate 25km op een stuiterend, totaal over zijn toeren paard gezeten... Geen succes, en dus werd ie binnen een week gecastreerd.

Patent heeft eerst op de baan gelopen, hij deed het daar heel goed. In 1999 is hij Nederlands kampioen geweest op de lange afstand:
foto: Wim Huybers

Het seizoen van 2003 was zijn eerste wedstrijdseizoen, hij is dat jaar al kl III startgerechtigd geworden. Helaas heeft hij dat nog niet gelopen doordat hij in de herfst van 2003 op straat uitgleed toen hij schrok en zich daardoor heel naar blesseerde. Op de wedstrijden is hij  veel actiever dan Voltrack en daarom doet hij meestal het kopwerk.

Het was echt een hele brave hengst. We dachten dat hengsten altijd vervelend, wild en heel agressief waren doordat we Voltrack op z`n derde hadden meegemaakt en die was echt niet te genieten. Maar dankzij Patent zijn we erachter gekomen dat je rothengsten en hele brave gewillige hengsten hebt. Hoe een hengst is ligt ook voor een deel aan de opvoeding, dus als je een jonge hengst hebt, voed hem dan goed op!
Op de wedstrijden was Patent als hengst ook superbraaf, hij begon soms een beetje te brommen naar merries maar het valt alles mee, ook zijn hartslag viel mee, zo nu en dan was het wel aan de hoge kant maar hij liet zich makkelijk kalmeren en dan zakte de hartslag gelukkig weer snel.

Patent en ik samen in de bak

Helaas ging het echt niet meer... Maar als we weer een hengst kopen zullen we het eerst ook weer proberen, mits het paard braaf is natuurlijk!

Patent doet ook al mee aan onze geintjes:
Patent als rendier, het bewijs dat hij een brave hengst is...    Met zijn vriendjes doet hij ook gek!    Eventjes de camera onderzoeken...


Hij is niet de domste, hij breekt best vaak uit, we hebben namelijk van die witte stroomlinten waar we meestal geen stroom op hebben staan, hij ziet dan een grasje ietsje verder staan en dan steekt hij gewoon zijn hoofd onder de draad door en pakt het grasje, nog ietsje verder staat er nog een, die wil hij dan ook... En dan, ploep! Patentje uitgebroken!

Patent in actie in de bak

In het wedstrijdseizoen van 2004 heeft Patent zijn eerste klasse III gelopen, in Holten. In 2005 kreeg hij wr pech, hij brak in Maart zijn Griffelbeen en moest daarom onder het mes. Het gevolg was dat hij weer een hele tijd moest revalideren.

We hebben dit jaar (2006) nu n keer met hem gestart, een klasse I in Kootwijkerbroek. Maar helaas is hij daar bij de nakeuring eruit gehaald omdat hij onregelmatig was, we hebben zijn been onderzocht en zijn tot de conclusie gekomen (met de dierenarts) dat hij zich waarschijnlijk had verstapt.
Na deze wedstrijd hebben we besloten dat Patent vanaf nu meer een trainingsmaatje van Voltrack is, dan een wedstrijdpaard. Gewoon omdat hij te breekbaar is voor de sport, maar het lopen op zich vindt hij prachtig. En omdat het geweldig is om met zo'n genieter te rijden, blijven we dat ook gewoon thuis doen.

Verder is Patent een heel bijzonder paard voor mij (en voor de rest van de familie ook wel) geworden. Ik heb ontzettend veel met hem overwonnen en ken hem nu heel erg goed. Ik kan wel zeggen dat hij voor mij en ik voor hem door het vuur zou gaan. Soms haalt hij weliswaar het bloed onder mijn nagels vandaan, maar andere momenten doet hij precies wat nodig is. Het is mijn maatje en dat zal hij blijven, ook al rijden we geen wedstrijden meer met hem.

Patent en ik voor de wedstrijd, Kootwijkerbroek Augustus 2004 


Alle rechten voorbehouden door de webmaster, betreffende guinnifer. Als je iets van mijn site wil kopieren, gelieve aan mij te vragen via mail.